DÜNDEN BU GÜNE ANDEZİT

DÜNDEN BU GÜNE ANDEZİT

Volkanik bir kayaç olan ürünün ham maddesi dağlardan çıkarılmaktadır. Öncelikle ürünün ham maddesini tanıyalım ve sonrasında kullanımı yapılan tarihi yapıları ve bu yapılardaki mevcut durumunu inceleyelim. Öncelikle ham maddenin volkanik kaynaklı bir kayaç olduğunu belirtmeliyiz. Bu özellik andezit ürünlerine her türlü koşula karşı dayanım sağlamalarını sağlamaktadır. Dünya hareketlerine bağlı olarak yer altında bulunan magma tabakası yeryüzüne çıkmaktadır. Bu şekilde yeryüzüne ulaşan lavlar zaman içinde soğumayla beraber dağları oluşturmaktadır. Bu dağları andezit blokları oluşturmaktadır. Bu bloklar ham madde olarak iş makineleri yardımıyla çıkarılmaktadır. Bu şekilde çıkarılan bloklar kesim yapılmak üzere fabrikalarımıza getirilmektedir. Bu noktadan sonra istenilen ebatlara göre üretim yapılmaktadır. Öncelikle blokların özelliklerini tanımak ürünü anlamaya başlamanın doğru yoludur. Üretimi farklı zamanlarda farklı şekilde yapılana ürünlerin kullanım alanları aynı şekilde zamanla değişim göstermektedir. Ham maddenin çıkarılma ilk başlarda insan gücüyle yapılırken günümüz teknolojisinde iş makineleri yardımıyla çıkarılmaktadır. Cumhuriyet dönemi ve öncesinde eski yapılarda andezit el yontması olarak yapılmaktadır. Bu yapılarda yığma duvar olarak kullanımı yanında döşeme ve çeşitli işlemeler yapılarak önemli yapılara ağırlık ve gösteriş katılmıştır. Kullanımı yapıldığı tüm yapıları günümüzde görmek mümkündür. Bu yapıların ortak özelliği tarihi önemi olan ve günümüzde ilk günkü gibi ayakta durmasıdır. Yazımızın diğer kalan kısmında neden tercih edildiğini araştıralım. Daha kapsamlı bilgi ve andezit fiyat teklifi için hemen bizleri arayabilirsiniz.

Tarihi Yapılarda Neden Andezit Kullanıldı?

Öncelikle günümüz teknolojisinin bulunmadığı eski zamanlarda insanlar barınmak için çeşitli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların genelde büyüklüğü kullanım alanının gerekliliğiyle ölçülmektedir. Bir ev olarak tasarlanan alan ile saray veya önemli devlet dairelerinin büyüklüğü aynı olmamaktadır. Bu düzlemde ortak olarak kullanımı yapılan ürün doğal taşlardır. Bu taşların çeşitleri bulunmakla beraber sıklıkla andezit taşı kullanımı yapılmaktadır. Bu kullanımları konutlarda yığma sistemle duvar örmesi, zemin kaplaması ve özel işleme yapılması olarak sınıflandırabiliriz. Bu işlemleri yanında önemli devlet yapılarında kullanımı sıklıkla yapılmıştır. Bunların başında T.B.M.M, T.C Pembe Köşk, tüm kamu bankalarının merkez binalarının cephesinde ve dış döşemesinde andezit kullanımı yapılmıştır. Öncelikle yığma sistemli duvar örülmesini işlemini anlatalım;

  • Yığma sistemli duvarda yapımında andezit taşı; bu sistemde doğal taşlar ile duvar örülmesi işlemidir. Bu işlemle beraber bir yapının zemin katının dış ve iç duvarları oluşmaktadır. Firmamız Ankara evleri projesinde malzeme temini yaparak bu evlerde zemin katlarında bulunan tüm taş işçiliklerini gerçekleştirmektedir. Bu kullanımın amaca geçmişte neden yapıldığını şu şekilde ifade edebiliriz. Yapım işlemi yapılacak yapıda andezit zemin duvar örülmesinde yapılmaktadır. Bu kullanımda çimento katkılı harç ve doğal taş kullanılmaktadır. Bu alanlarda genelde elektrik sigorta kutuları bulunmaktadır. Bunun nedeni ahşap yapılar genelde kolay tutuşur. Elektrik ise zamanla kaçak yaparak yapıya zarar vermesinden korkulmaktadır. Diğer taraftan andezit doğal yalıtım malzemesidir. Bundan dolayı dış duvarda kullanmak yapının kış aylarında sıcak kalmasını sağlayacağı gibi yaz aylarında serin olmasını sağlamaktadır. Kış aylarında gelen kar ve yağmur sularını yapılarda rutubet oluşmasına neden olmaktadır. Bunu engellemek amacıyla duvarlarda andezit kullanımı yapılmaktadır. Doğal malzeme olan ürün dış ortamda bulunan suların iç ortama geçmesini engellemektedir. Bu şekilde nem oluşumu yaşanmamaktadır. Diğer bir nedeni ise kullanımı yapılacak ürünün çimento katkılı harç ile kurduğu ilişkidir. Doğal maden olan ürün çimentoyu emmekte ve zamanla onunla bir bütün olmaktadır. Bu ise yapıda sağlamlığı artırmakta ve yapının deprem ve benzeri afetlere karşı dayanımını artırmaktadır. Diğer bir özellik olarak malzemenin işlenebilmesini ekleyebiliriz. Dağlarda bloklar halinde bulunan andezit sert bir madendir. Ancak işlenebilir bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde duvar yapımında balyoz yardımıyla kırılarak kullanılmıştır. Bu özellikleri ürünün bu kullanım alanında kullanılmasını sağlamıştır.
  • Zemin döşemesinde kullanılan andezit taşı; zemin kaplamalarında kullanımı yapılan bir çok ürün vardır. Ancak günümüze ulaşan az sayıda ürün olduğu görülmektedir. Tarihi yapılarda sıklıkla andezit taşı kullanımı yapılmıştır. Kullanımı yapılan bu ürünler günümüzde işlevini yerine getirmektedir. Bu alanda kullanılacak malzeme mutlaka kaymaz yapıda olması gerekmektedir. Bunun nedeni dış ortamda ürünün mevsim koşullarının hepsine maruz kalmasıdır. Mevsim koşullarında yaz aylarında Sıcak olurken özellikle kış ayları ve baharlarda yağmur ve kar yağışları gözlenmektedir. Bundan dolayı ürünün kış aylarında oluşan buzlanmada kaymaması gerekmektedir. Bu özelliği andezit sağlamaktadır. Diğer farklı özellik ise ürünün sağlam olmasıdır. Zemin kaplamaları genelde duvar ve işleme ürünlerine oranla daha fazla kirlenmeye ve kimyasal madde temas etmektedir. Bundan dolayı yapılması gereken kimyasal madde dayanımı yüksek etkilenmeyen ürünler kullanılmasıdır. Bu ürünlerin başında andezit Ham maddesi bu olan ürünler yaklaşık bir asır yer kaplamasında bozulmadan ilk günkü gibi durmaktadır. Bunu geçmişte yapılan bir çok uygulamada görmek mümkündür. Kullanımı yapılan ürünler zamanla tarihi dokuya uyum sağlamakla beraber bulunduğu ortama farklılık katmaktadır. Zaman içerisinde andezit yıpranmaz ve bozulmadan işlevini yerine getirmektedir.
  • Özel yapılarda işleme işleminde kullanılan andezit taşı; bir çok tarihi eser niteliğinde yapıda özel işlemeleri görmek mümkündür. Bu işlemeler dönemin özelliklerinde etkilenerek işlenmektedir. Genelde yapının işlevine göre işlemenin motifleri değişiklik göstermektedir. Bir camide kullanılan motifler ile saray ve meclisteki motifler bir değildir. Bunun nedeni yapıların işlevinin farklı olması ve o işleve uygun motifler gerekmesidir. Bu işlemeler genelde cephe kaplamasıyla beraber bir bütün halinde yapılmaktadır. Cephe malzemesi ne olursa olsun andezit işlemelerde kullanılmaktadır. Bunun nedeni ürünün zaman içinde deforme olmadan işleme motifini saklamasıdır. Bir çok doğal taş gün ışığı ve mevsim geçişleri etkisiyle motifleri kaybetmektedir. Ancak bunların aksine andezit ham maddesini kullanarak yapılan işlemeler geçerliliğini korumaktadır. İşleme ve duvar yapımında kullanılan ürünler tercihinin nedeni sağlam olması yanında farklı özelliklere sahip olması gösterilebilir. Bir çok yapıyı süsleyen andezit taşı ürünleri günümüzde geçmişin referansını kullanarak yapıları süslemeye devam Daha kapsamlı bilgi ve detaylı fiyat teklifi için hemen arayınız veya fabrikalarımızı ziyaret etmeyi unutmayınız.

Tarihi Yapılarda Andezit Restorasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Yazımızda anlatımında bulunduğumuz kullanım alanlarında bulunan ürünler zaman içerisinde tarihi yapı restorasyonunda bakım istemektedir. Bu noktada ürünün hassaslıkla temizlenmesi ve tarihi yapısına zarar vermeden bakım yapılması gerekmektedir. Bu nedenden dolayı özel teknikler ile andezit restorasyonu yapılmalıdır. Kullanımı yapılan ürünler zamanla yumuşamaya bağlı kayıplar yaşamamaktadır. Bundan dolayı andezit restorasyonunda sert işleme aletleri kullanılarak işleme temizlemesi yapılabilir. Bunun yanında özel solüsyonlar kullanılarak malzeme restore edilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken motif özelliklerine göre kesici madde ucu kullanılmasıdır. Yanlış uç kullanılması motife zarar verebilir daha ileri derecede motifin kaybolmasına neden olacaktır. Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiler için diğer yazımızı okuyarak kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Fiyat teklifi için hemen arayınız.

 

WhatsApp chat